DE BESTE KRIJTSTIFTEN OM EEN RAAMTEKENING TE MAKEN

Er zijn tal van krijtstiften verkrijgbaar, maar misschien ben je benieuwd welke ik voor De Ruiten Boerin gebruik. Ik leg je uit welke stiften ik in mijn arsenaal heb zitten, en waar ik deze voor gebruik.

Verschil tussen wet wipe en waterproof krijtstiften

Meeste mensen zijn in de veronderstelling dat alle krijtstiften gelijk verdwijnen wanneer je er met een natte doek over heen gaat. Toch kun je stiften aanschaffen die wel tegen een vochtige doek of condens bestand zijn.

Er zijn ook waterproof krijtstiften om een raamtekening mee aan te brengen.

De stiften die hieronder besproken worden zijn of aangegeven als “wet wipe” of als “waterproof”. Het verschil zit er in dat een wet wipe uitwisbaar is door er met een gewone natte doek over heen te gaan. Waterproof stift blijft zitten wanneer het nat raakt. Pas wanneer je met een sopje en schuurspons gaat boenen wordt het waterproof krijt er van af gehaald.

Meest gebruikte krijtstiften

Ik heb verschillende krijtstiften, en als het kan koop ik er altijd weer een bij. Maar als ik stiften voor De Ruiten Boerin inkoop is dit eigenlijk standaard van het merk Uni. Een tweede, fijne ontdekking zijn de Zig Posterman pennen.

Nieuwsgierig naar wat er momenteel in mijn arsenaal aan stiften ligt?

Krijtstiften van het merk Uni

Uni Chalk – wet wipe: 0.9-1.3 mm bullet
Handig voor fijn detail werk

Uni Chalk – wet wipe: 1.8-2.5 mm bullet
Mijn favoriete dikte voor lijnwerk. De lijn is een mooie dikte, die goed zichtbaar is vanaf een afstand.  Tegelijkertijd hou je een redelijk fijne lijn.

Uni Chalk – wet wipe: 8.0 mm chisel
Mijn tweede favoriet. Het liefst gebruik ik deze voor het invullen van vlakken die om detailwerk vragen.

Uni Chalk Posca – waterproof: 0.7 mm bullet
Een pen van 0.7 mm is goed voor echt detailwerk. Ik gebruik deze bijvoorbeeld voor klein formaat ingelijste tekeningen.

Overige Uni markers:

  • Uni Chalk Posca – waterproof: 0.9-1.3 mm bullet
  • Uni Chalk Posca – waterproof: 1.8-2.5 mm bullet
  • Uni Chalk Posca – waterproof: 8.0 mm chisel
  • Uni Chalk Posca – waterproof: 15.0 mm chisel

Krijtstiften van Zig Posterman

Zig Posterman – waterproof: Biggie 30 mm

Deze gebruik ik om grote witte oppervlaktes snel te kunnen vullen. Grote belettering is ook makkelijk en snel te doen met dit formaat stiftpunt.

Krijtstiften van Wauw

Wauw Glaskrijtstift – wet wipe: 1.0 – 4.0 mm chisel
Voor wat kleiner werk. Voordeel van een beitelpunt van dit formaat is dat je zowel iets breder als fijner werk kan maken.

Wauw Glaskrijtstift – wet wipe: 0.6 – 1.6 mm chisel
Met de 1.6 mm is het fijn werken op middelgrote oppervlakken.

Krijtstiften van Wauw zijn online eigenlijk niet te krijgen. Ik kwam ze toevallig tegen in de So Low winkel in Groningen. Het blijkt dat dit merk markers onder beheer valt van D&F, waar So Low een winkelformule van is.
De kleuren in de winkel waren wit, blauw, roze en geel. Ideaal bijvoorbeeld voor het maken van een geboorte raamtekening.

Krijtstiften van Rayher

Rayher Krijt-marker – wet wipe: 4.0 mm chisel
Deze stift is goudkleurig. Het goud neigt een beetje naar het gele, maar blijft mooi voor een chique of feestelijke raamtekening.

Krijtstiften die ik liever laat liggen

De eerste stiften waar ik mee aan de slag ging waren die van Edding. Ik heb er in totaal één deur mee gekrijt, en daarna nauwelijks meer aangeraakt. In principe is Edding een bekend en goed merk, en hun markers zijn redelijk makkelijk verkrijgbaar.

Edding 4090 – uitwisbaar: 4.0-15 mm

Uiteindelijk is mijn ervaring dat bij meerdere markers van Edding de “ink flow” te wensen overlaat. De krijtinkt vloeide bij meerdere markers niet goed door de punt heen.

De inkt wordt niet door de punt opgenomen, maar sijpelt langs de randen.

Met het idee dat het toevallig net aan die paar stiften lag die ik had, heb ik later voor groter oppervlaktes nog één aangeschaft. Dit was de Edding 4090. Toch dook weer het zelfde probleem op. Daarnaast is de dekking van deze 4090 best licht, in vergelijking met dikkere stiften van andere merken.

Edding 4090 versus de Wauw glaskrijtstift

Als beginner, welke dikte krijtstift heb je nodig?

Van links naar recht: Uni Chalk markers 8.0 mm; 1.8-2.5 mm; 0.9-1.3 mm

Voor een raamillustratie van gemiddelde grootte kun je in principe prima uit de voeten met markers van 1.8 tot en met 8.0 mm dikte.
Ben je van plan op een glasplaat van een fotolijst te tekenen? Voor kleinere illustraties of meer klein detail kun je de 0.9-1.3 mm gebruiken.

Teken je echt op een klein oppervlak en heb je een heel dunne lijn nodig, dan zou ik voor de 0.7 bullet punt kiezen.

Ten slotte

In principe zijn alle merken krijtstiften geschikt om mee te werken. Wanneer je begint met het gebruiken van een pen, let dan op de gebruiksaanwijzing.

  • Schud de stift, en druk een paar keer de punt in. Kijk of de inkt goed de punt in loopt. Tussen het tekenen door kun je nog een paar keer pompen, zodat er nieuwe inkt de punt in stroomt.
  • Bewaar de krijtstiften liggend. Zo voorkom je dat de inkt naar één punt van de marker loopt. Wanneer je de stift rechtop bewaart kan het zijn dat de inkt moeilijker door de punt vloeit, of dat het juist ontzettend gaat lekken.

Wil je een raamillustratie laten maken die niet na één poetsbeurt er weer af gaat? Geen probleem, want De Ruiten Boerin schaft elke keer ook waterproof materialen aan. Neem contact op om jouw wensen voor een raamtekening door te nemen.