decoratieve afbeelding met tekst: "Uit de raamtekening archieven; van concept tot verborgen juweel"

BLIK ACHTER DE SCHERMEN: RAAMTEKENINGEN UIT HET ARCHIEF #1

Niet alle raamtekeningen en sjablonen waarvoor opdracht gegeven is, zie je op de website of social media terug. Jammer, want door de jaren heen zijn er heel wat leuke ontwerpen gemaakt. In deze rubriek nemen we een kijkje in het archief en word het werk gedeeld dat ooit achter de schermen verricht is en tot nu toe verborgen bleef.

In 2019 heb ik voor een winkel in Deventer een aantal raamtekeningen gemaakt; ik bracht de openingstijden op de deur aan, maar ook het enorme etalageruit nam ik onder handen. Helaas; begin dit jaar kwam er wel een heel abrupt einde aan deze raamtekening. Na vier jaar stond de tekening nog netjes op het raam, maar toen een vrachtwagen tegen de etalage aanreed, betekende dit helaas dat er weinig meer van over bleef.

Ik kreeg de vrije hand om iets nieuws te verzinnen, zolang het iets met dieren was en met witte stift. Daarmee ging ik aan de slag voor het nieuwe concept.

De WAAR winkelketen staat bekend om zijn duurzame en milieuvriendelijke producten. De ontwerpen zijn vaak minimalistisch en strak, met een focus op natuurlijke texturen en kleuren. Typische elementen zijn bijvoorbeeld gerecycleerde papieren verpakkingen, houten details en biologische katoenen stoffen.

Met deze kennis van de winkelketen en de wens om iets met dieren te ontwerpen ontstond het concept: natuur en geometrie.

Naast dit concept wou ik ook graag nog verwijzen naar de gesneuvelde raamtekeningen. Daar heb ik dus ook rekening mee gehouden in het samenstellen van het ontwerp.

twee decoratieve ontwerpen. De eerste met allerlei vogels, de tweede met een gevarieerde selectie van dieren
Het eerste ontwerp met het nieuwe concept ernaast
fotomanipulatie van winkeletalage met het raamtekening ontwerp erop
Een indicatie van hoe het op de ramen zou komen

NATUUR EN GEOMETRIE

Dieren die passen bij de duurzame en milieuvriendelijke waarden zijn voornamelijk dieren die in harmonie leven met hun omgeving en geen negatieve impact hebben op het milieu. Voorbeelden van deze dieren zijn vogels, vlinders, bijen, kikkers, egels, eekhoorns en andere inheemse soorten in de regio. Zij brengen geen schade toe, en zorgen voor een evenwichtig en gezond ecosysteem. Vaak staan ze ook symbool voor een gezonde en duurzame levensstijl, een duidelijke link met de visie van de winkelketen.

De ruitvorm herinnert aan de zeshoek die in de eerste raamtekening was verwerkt. De bloemen passen bij de duurzame en milieuvriendelijke visie van de winkel.
Hier zie je hoe vanuit de zeshoeken die op het vorige raam stonden een nieuwe geometrische vorm ontstaat. Zo wordt een link gelegd tussen wat er eerder was, en vormt het een nieuw begin na het helaas gesneuvelde raam.
Bijen dragen bij aan de biodiversiteit door het bestuiven van verschillende soorten planten. De link met de geometrische vormen van de vorige raamtekening zie je nog als honingraten in stippellijnen aangeduid
Kikkers dienen als natuurlijke bestrijders van insecten en andere ongedierte. De kikker sluit prima aan bij het milieuvriendelijke aspect dat in acht genomen wordt bij de WAAR producten.
Vroege vogels vangen de dikste wormen. Net zoals je bij de winkel goed kan slagen. Daarnaast vormt deze merel een verbinding tussen de linker en de rechter helft van het raam. Want is het wel een worm? Of is het een lange stengel van de bloem rechts?
Om een kleine draai te geven aan het verhaal van het verdwijnen van de oude raamtekening. Een raaf zou geen raaf zijn zonder iets te stelen. De vogel ontmantelt het honingraatontwerp. De zeshoek kan eventueel in een gouden kleur aangebracht worden om het echt een blinkend voorwerp te laten lijken.

Helaas kon de opdracht uiteindelijk door omstandigheden niet geplaatst worden, ondanks dat het ontwerp met vol enthousiasme was omarmd.
Daarom verdween deze in het archief.


Wil jij een raamtekening laten ontwerpen? Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden!