ogel schetsen met de tekst je ziet ze vliegen

CREATIEF VOGELSPOTTEN BIJ WAAR DEVENTER

Net voor het eind van 2019 mocht ik nog een raamtekening maken bij WAAR Deventer. Een cadeauwinkel voor eerlijke en duurzame producten, met daarbij nog eens heel gezellig personeel. Leena kwam vol enthousiasme bij haar werkgever en mij aankloppen met het idee een raamtekening voor de etalage te laten maken. Na kort heen en weer app’en ging ik bij de zaak op bezoek om de wensen door te nemen en gelijk de maten op te nemen.

RAMEN VOL VOGELS

Vogels en openingstijden, dat is de uiteindelijke opdracht. Met foto’s en ideeën in de aanslag kom ik zo’n week later met de voorstellen op de proppen. Het luidt unaniem: de vogels rondom het hele winkelraam, in combinatie met de honingraat-achtige details. De openingstijden hebben ze tot nu toe uitgeprint op een briefje naast de deur hangen. Daar mag dus ook verandering in komen. Door mijn zoektocht op het internet heb ik een zelfde lettertype kunnen vinden, dat de winkel al op enkele raamstickers gebruikt. De winkeltijden kan ik nu dus in diezelfde stijl aanbrengen naast de deur.

vogels schetsen
Voor de raamtekeningen schets ik eerst een heel aantal vogels op papier, geschikt om tot een raamtekening te maken in het computerprogramma Illustrator. Zo kan ik vervolgens verschillende composities maken waaruit een klant kan kiezen.

Op de zondag voor kerst stap ik zo’n beetje tegelijkertijd met Leena de winkel binnen. De winkel gaat pas officieel om elf uur open, maar wij beginnen de dag vroeg om half tien. Ik verwacht namelijk zo’n zes uur met de raamtekeningen bezig te zijn. Het zijn ten slotte twee gigantisch grote ramen, vooral het voorste etalageraam:  3,14 meter breed en 2,68 meter hoog.

Het ophangen van de sjablonen blijkt nog best een uitdaging te zijn. Niet alleen de hoogte, maar vooral ook de straat maakt het lastig. De straat loopt vanaf de winkelpui namelijk nog een eind behoorlijk schuin af. De trapladder die nodig is om de ontwerpen op te hangen wordt dan ook door twee dames vastgehouden, terwijl ik voorzichtig naar boven klim. Het klinkt bijna als een mop: hoeveel vrouwen zijn er nodig om een ladder vast te houden?

Zig Posterman waterproof 2mm marker
De raamtekeningen zijn bijna allemaal aangebracht met een en dezelfde krijtstift. De Zig Posterman 2mm marker is een heerlijk fijne en dekkende stift. Daarnaast is die waterproof, ideaal te gebruiken voor op de winkelramen.

Deze zondag blijkt de meest drukke dag van het jaar te zijn, en dat is te merken. Tussen de bedrijven door eten we een tosti, maar dat is ook zo’n beetje het enige moment dat het rustig in de winkel is. Om vijf uur ‘s middags leg ik de laatste hand aan het ontwerp, en de laatste klanten lopen door de winkel heen. Het zit er op, letterlijk en figuurlijk.

KUNST EN VLIEGWERK

openingstijden winkel raamtekening
De openingstijden zijn bijna niet te onderscheiden van de raamstickers die er al hingen, door het zelfde lettertype te gebruiken.

vogel raamtekening sneeuwgors

raamtekening vogels etalage
De raamtekening vanuit de binnenkant gezien.

Deventer etalage WAAR winkel raamtekening