raamtekening wedstrijd 10-06-2017 10-17.00 Leeuwarden

RAAM BATTLE HANDLETTERING LEEUWARDEN

Op zaterdag 10 juni vind er een heuse raamtekening battle plaats in Leeuwarden. Initiatiefnemer Debby van Studio 8 Lifestyle vond een aantal ondernemers die bereid waren hun ramen hiervoor beschikbaar te stellen.
Aankomend weekend zijn er tien deelnemers die elk een zaak onder handen nemen. Als locatie kreeg ik Laura & De Chef toegewezen. Een prachtig gebouw in de stadskern van Leeuwarden, waar je kan ontbijten en lunchen.

Vakantie in eigen land

De tekenaars zijn compleet vrij om hun eigen invulling te geven aan het thema vakantie. Een breed begrip dus om mee aan de slag te gaan. Het thema deed mij gelijk denken aan verre reizen, plekken waar je normaal nooit komt. Even wat anders dan het dagelijkse leven in Nederland. Maar wat als je in het land blijft, en Leeuwarden de locatie is waar je je bevindt?

Het concept

Niet alleen op warme vakantie oorden kan de hitte toeslaan, in Nederland kunnen de temperaturen ook flink stijgen. Tijdens de warme dagen van de zomer stromen de terrassen vol. Wat als hierdoor niet alleen het vakantiegevoel gaat heersen, maar daarnaast een soort jungle fever uitbreekt? Geen tropenkoorts, maar mensen die zich door de hitte wanen in tropische oorden. Leeuwarden wordt een stadse jungle en exotische dieren dwalen door de stad heen. Apen, olifanten en flamingo’s brengen de dagen door, met lekker eten van De Chef en borrelen na bij Laura op het bankje voor.

De locatie

Laura & De Chef pand
Laura & De Chef

Vooraf bekeek ik op internet het pand, om aan de hand hiervan het concept op te stellen. Op een woensdagochtend reed ik vervolgens naar Leeuwarden om kennis te maken met Laura. De ideeën werden enthousiast ontvangen, dus ik kon gerust aan de gang met het uitwerken van de schetsen. Maar eerst uiteraard alle ramen opmeten. Het is al met al een flink oppervlak aan glas in totaal, er zijn vier ramen die opgedeeld zijn in kleinere ruiten. In het ontwerp moet daarom onder andere rekening gehouden worden met deze raster indeling.

De aanpak

De tijd die staat om de raamtekeningen aan te brengen is 7 uur. Dit lijkt veel tijd, maar het illustreren duurt al snel een kwartier per ruitje. In totaal zijn er 42 raampjes, dus is het belangrijk de tijd zo efficiënt mogelijk te benutten. Om snel aan de slag te kunnen gaan heb ik als voorbereiding schetsen op maat gemaakt. Vervolgens heb ik proef gedraaid op onze ramen thuis, om te kijken wat de beste aanpak zou zijn.

Omdat de ramen al een raster vormen twijfelde ik, misschien kon ik dit gebruiken als maatvoering om de tekeningen een op een na te tekenen. Gezien de tijd bleek echter dat het handiger is om het anders aan te pakken. Het kan bijvoorbeeld ook door de schetsen aan de buitenkant op te hangen en aan de binnenkant over te trekken. De papieren ophangen kost helaas ook tijd. Daarom heb ik besloten zaterdag de schetsen met een glaspotlood uit te lijnen. Met het potlood trek ik de tekenlijnen losjes over op het raam, onder het papier langs. Vervolgens kan ik met de krijtstiften de lijnen strak overtrekken en details uit de losse hand invullen.

Komt dat zien

plattegrond
Klik op de plattegrond voor alle deelnemers en locaties van de Raam Battle Handlettering.

Heb je zin om een kijkje te nemen? Ik mag op de Grote Hoogstraat 42 in het geweldig mooie pand van Laura en De Chef aan de slag. Klik op de plattegrond hier boven om een route uit te stippelen. De locaties staan aangegeven met groene labels. Klik je op een van de groene puntjes, dan staan de deelnemers vermeld onder de beschrijving.


De creaties worden beoordeeld door een publieksjury en een vakjury. Wil je stemmen voor een ontwerp dan zou ik zeker even langs de locaties lopen om de raamtekeningen in levende lijve te aanschouwen.

Hou de website in de gaten en like de Facebookpagina van De Ruiten Boerin. Zo blijf je op de hoogte rondom de wedstrijd.

Wil jij ook een raamtekening voor jouw bedrijf als reclame? Twijfel niet om contact op te nemen.