UNIEKE RAAMTEKENING GEBOORTE ZOË, GEÏNSPIREERD DOOR GEBOORTEKAARTJE

Daar is ze dan, Zoë!
Het ontwerpen van een raamtekening ter ere van haar geboorte is een geweldige manier om deze bijzondere gebeurtenis te vieren. In dit blog zal ik je meenemen in het proces van het ontwerpen en aanbrengen van de raamtekening.

Allereerst is het handig om te weten wat de belangrijkste elementen zijn van het geboortekaartje.
De kaart heeft een witte achtergrond, waardoor de waterverf en gouden bloemen echt opvallen. De waterverf is in een lichtroze kleur aangebracht, wat zorgt voor een zachte en vrouwelijke uitstraling. De gouden bloemen zijn gedetailleerd en zijn subtiel verspreid over de kaart.
De naam Zoë staat in een groot en vet handgeschreven lettertype. Daaronder een subtiel gouden hartje en de geboortedatum.

Nu we de belangrijkste elementen hebben, is het tijd om aan de slag te gaan met het ontwerpen van de raamtekening.

VOOR ELK WAT WILS – DRIE VOORSTELLEN OM UIT TE KIEZEN

Het kan soms lastig zijn om een geboortekaartje snel om te zetten in een raamtekening, zeker als de baby eerder wordt geboren dan verwacht. In dit geval had ik maar weinig tijd om een raamtekening te ontwerpen voor Zoë; die was er 3 weken eerder dan gedacht!

Ik begon met het bekijken van het geboortekaartje om ideeën op te doen. Ik heb drie verschillende voorstellen gemaakt, elk met een andere benadering. Het eerste voorstel probeerde het ontwerp van het geboortekaartje zo getrouw mogelijk te repliceren, inclusief de bloemen en paarse en roze tinten. De andere twee voorstellen waren geïnspireerd op bepaalde elementen van het kaartje, zoals de gouden details. Uiteindelijk hebben de ouders gekozen voor een ontwerp dat was geïnspireerd op het geboortekaartje, maar met enkele persoonlijke aanpassingen die ik had voorgesteld.

Variant B
De gouden banner is geïnspireerd op de grote gouden plant-illustraties op het geboortekaartje.

De gouden en paarse spetters refereren ook naar de kaart, daar vind je gouden spetters op terug.
Variant C
De plant-details die je ziet op de geboortekaart spelen hier de een grote rol,

en vormen een kader waarin de naam en geboortedatum te lezen is.

PRINTABLE RAAMTEKENING SJABLOON

Het gebruik van sjablonen is een geweldige manier om snel en efficiënt ontwerpen op de raam over te brengen. Dit bespaart tijd en maakt het gemakkelijker om de afbeeldingen nauwkeurig over te brengen. Bij het ontwerpen moet ook rekening worden gehouden met de grootte van de raam en hoe de afbeeldingen in verhouding tot elkaar passen. Ik stel ook altijd deze optie voor als je zelf met en raamtekening aan de slag wil.

Maar met het aanbrengen van de basis, daarmee was ik er nog niet…

MOLOTOW ACRYLIC PRODUCTEN

Gebruikte kleuren, overeenkomend met het geboortekaartje:
Molotow #207 Powder, Molotow #201 Lilac Pastel, Molotow #042 Johannisbeere

Voor het aanbrengen van de raamtekening van Zoë, zijn Molotow Acrylic markers gebruikt. Dit is een goede keuze omdat deze markers op glas blijven zitten en een mooie en levendige kleur hebben.
Door het gebruik van veel details en verschillende kleuren moet rekening worden gehouden met de droogtijd van de verf. Voor sommige delen is het handiger om een kwast te gebruiken om de kleuren aan te brengen. Dit omdat de stiften soms niet goed in verschillende lagen over elkaar aan te brengen zijn.

Het was een uitdaging om het waterkleureffect van het geboortekaartje op de ramen over te brengen terwijl ik ook de gedetailleerde bloemen erop wilde krijgen. Een alternatieve optie zou zijn geweest om de paarse en roze waterkleuren binnen in het raam aan te brengen, door deze op het raam te stempelen met een sponsje. Vervolgens zou ik de details aan de buitenkant van het raam kunnen aanbrengen. Hierdoor ontstaat een gelaagd effect zonder dat de reeds aangebrachte kleuren kunnen uitlopen.

Uiteindelijk kozen de ouders ervoor om alle kleuren binnen op het raam aan te brengen. De waterkleuren zijn daarom ietwat abstracter op de ramen getekend. Binnen alles aanbrengen bleek een ideale keuze achteraf, want het begon te regenen en zelfs te hagelen op het moment dat ik bezig was met het aanbrengen van de raamtekening.

INSPIRATIE VOOR EEN UNIEK ONTWERP

Om de raamtekening persoonlijker te maken, is het ook leuk om een verwijzing te maken naar de vorige raamtekening van broertje Ezra. In dit geval is er naar de ijsvogel gerefereerd, die drie jaar eerder in 2020 op de kaart stond van Zoë’s grotere broertje.

De raamtekening in 2020, met de ijsvogel in prominente hoofdrol.

Hiernaast zie je de ijsvogel. Zoë verdient natuurlijk haar eigen raamtekening, maar de broers vergeten we natuurlijk ook niet!

De tekst die op de raamtekening van Zoë in het middelste raam is aangebracht komt uit “Mattheüs 19:14”. Dit is een toepasselijke tekst die vaak wordt aangehaald om de liefde en acceptatie van God voor kinderen te benadrukken.

ZOË HAAR EIGEN RAAMTEKENING

Het ontwerpen en aanbrengen van een raamtekening ter ere van Zoë’s geboorte is een prachtige manier om deze speciale gelegenheid te vieren. Door het gebruik van de belangrijkste elementen van het geboortekaartje en de verwijzing naar de vorige raamtekening van broertje Ezra, wordt deze raamtekening persoonlijk en uniek. Het gebruik van sjablonen en markers maakt het proces gemakkelijker en zorgt voor een prachtig eindresultaat.

Het was een beetje donker en druilerig weer, maar het eindresultaat maakte de dag gelijk een stukje kleurrijker.

Het duurde een volle dag om de raamtekening aan te brengen, maar het resultaat is prachtig en zal de hele buurt laten weten dat er een nieuwe baby is geboren.