In 2017 zaten de ramen van haar zus onder de krijtstift voor een geboorteaankondiging, eind 2019 werden de ramen van haar werkplek onder handen genomen. Tja, dan wil je er uiteindelijk zelf toch ook wel eens eentje? Met een baby op komst was dit het uitgelezen moment dat Leena bij me aan kon kloppen voor een eigen raamtekening.
Zodoende kwam eind augustus de vraag of ik iets met het geboortekaartje kon doen. Het kaartje zelf had een jungle-achtige uitstraling: donkergroene bladeren met een ijsvogel op de voorgrond die de naam van de baby zou vergezellen. Een mooi uitgangspunt om mee aan de slag te gaan.
VAN WOESTIJNZAND NAAR OKER GEEL
Omdat er in het kaartje een okergele accentkleur gebruikt werd, zocht ik naar een bijpassende kleur stift voor op de ramen. De krijtstift die ik had besteld leek op de kleurenkaart goed overeen te komen. Na een swatch op mijn eigen ramen bleek de kleur toch wel erg licht. Het neigde meer naar een zanderige geel: mooi, maar niet een heel sprekende kleur. Ik besloot om dan de kleur zelf maar samen te stellen.
Dat leidde tot een experimentele middag met verschillende krijtstiften uitelkaar halen, mengen in plastic bekertjes, de mix op het raam testen en vergelijken met het kaartje. Met de uiteindelijke mix in een oude krijtstift gegoten en de overige kleuren in de gereedsschapskist ging ik daarna op 30 september richting Olst.
ZWART IN RAAMTEKENINGEN
In het ontwerp van een raamtekening waarbij alleen de gewone witte raamstift wordt gebruikt, heb je geen zwarte stift nodig. Het witte van de stift werkt namelijk samen met de donkere weerspiegeling van het glas, zodat er gelijk een duidelijk contrast ontstaat. Zwarte stift in combinatie met alleen witte krijtstift betekent met name extra werk met weinig toegevoegde waarde.
Met meerdere kleuren in een ontwerp kies ik er wel voor om een zwarte krijtstift te gebruiken. Het contrast van een donker raamoppervlak valt met kleurrijke raamtekeningen namelijk sneller weg. Zonder zwart valt het ontwerp uiteen, met zwarte stift breng je alles samen tot een geheel.
Voor de ijsvogel zijn er een lichtblauw, zwart en okergeel gebruikt. Om de vogel echt sprekend op het raam uit te laten komen, heb ik gekozen voor een dunne, witte omranding.