Header post "Een geboorteraam zelf maken met een sjabloon"

GEBOORTE AANKONDIGING: LOWE

Met de huidige maatregelen rondom corona is het lastig om zomaar bij iedereen op bezoek gaan. Een raamtekening laten aanbrengen is om die reden nu ook lastiger. Maar hiervoor is het raamtekening sjabloon een uitstekende oplossing. Want met een geleverd ontwerp op maat kun je de geboorteaankondiging zelf op de ramen tekenen.


Voor de geboorte van Lowe kreeg ik het verzoek om een sjabloon te maken die zelf aangebracht kon worden. Met een paar wensen in ogenschouw ging ik aan de slag.

HET ONTWERP PROCES

De raamtekening is voor een prachtig jaren 30 erkertje. De wens is om een grote illustratie op het middelste raam te doen, met eventueel wat uitloop op de twee zijramen. Op deze manier kunnen de kinderen daar naar buiten kijken en naar het raambezoek zwaaien. De naam Lowe betekent ‘jonge wolf’ dus dit moet ook in het ontwerp verwerkt worden. Dit alles met een winters thema.

Een van de vier voorstellen: een sterrenhemel met een bijzondere volle maan.
Nog een van de vier voorstellen: een slapende wolf met een banner van diersilhouetten.

Na heel wat schetswerk maak ik een selectie van vier voorstellen. De wolf is in alle vier terug te zien, evenals een aantal diersilhouetten. Die diersilhouetten zijn gekozen om in lijn van het winters thema te blijven. Deze dieren komen namelijk allemaal voor op de Noordpool.

Voor het lettertype is in eerste instantie het idee een beetje sierlijk font te kiezen. Uiteindelijk wordt het een strakker lettertype, Louis George Cafe. Na een aantal revisies en het combineren van de verschillende ontwerpen komen we uit op het eindontwerp.

Om een nog beter beeld te krijgen hoe dit op de ramen er uit komt te zien maak ik een mock-up. Het ontwerp plaats ik over een foto van de erker heen.

Mock-up eindontwerp.

HET SJABLOON

Nu het duidelijk is wat het ontwerp wordt, is het afwachten tot de juiste geboortedatum. Op 16 januari, vlak voordat het begon te sneeuwen is Lowe geboren.
Met dit mooie nieuws kan ik ook de laatste hand aan de sjablonen leggen.

Middelste sjabloon voor het raam.

Het sjabloon maak ik in Illustrator. Met de afmetingen van de ramen maak ik deze geheel op maat. De ware grootte van de wolf is bijvoorbeeld zo’n 85 cm breed. Ik verdeel het onwerp over A4 formaat papieren, die ze thuis kunnen uitprinten en aan elkaar plakken.

In de handleiding staat een overzicht van de sjablonen, zodat je in een oogopslag ziet hoe je het ontwerp inelkaar plakt.

De sjablonen zijn in spiegelbeeld gemaakt. Dit komt omdat je deze buiten op de ramen ophangt en aan de andere kant overtrekt. De raamtekening kun je met krijtstift of een acrylstift aanbrengen.

HET EINDRESULTAAT

Ongeveer een week later ontvang ik foto’s van het geboorteraam.
Wat een leuk resultaat, echt gaaf om te zien!

Foto: J. Thijs.
Foto: J. Thijs.

Wil jij ook een ontwerp laten maken om een raamtekening zelf te maken? Neem contact met me op, ik help je graag verder.