VAN FOTO NAAR RAAMTEKENING

Niet alles leent zich er voor om één op één over te nemen als een raamtekening. Zo kun je een foto niet exact hetzelfde op de ramen verwachten wanneer je deze tekent. Heb je een ontwerp dat vooral uit lijnwerk bestaat, dan is dit makkelijker om op het raam over te nemen.

Het ontwerp geschikt maken voor op het raam

In deze post wordt uitgelegd hoe je een ontwerp in het gratis programma Adobe Spark kan maken. Het ontwerp gebruikt een afbeelding die nog niet geschikt is om zo op het raam te tekenen. De afbeelding moet geschikt worden om met een krijtstift aan te brengen. Je kan dit oplossen door er een lijntekening van te maken.

HOE MAAK JE VAN EEN FOTO EEN RAAMTEKENING?

In deze video zie je hoe de lijntekening tot stand komt.
De post hieronder licht de ontwerpkeuzes nader toe.

Trek de afbeelding over. Het handigste is om dit digitaal te doen. Zo kun je ook gelijk daarna de tekening opschalen naar de uiteindelijke grootte van de raamtekening.
In de video wordt de foto overgetrokken op de computer. Maar geen probleem als het digitaal niet lukt. Print de afbeelding dan uit. Je kan het ontwerp vervolgens overtrekken op een doorzichtig of dun papier bijvoorbeeld.

Bij het overtrekken van de afbeelding gebruik je alleen lijnen. Kleurvlakken in de foto kun je wel omlijnen, maar laat het inkleuren nog even achterwege. Zo hou je het overzichtelijk.

Kleurvlakken in de foto worden omlijnd, maar nog niet ingekleurd.

Kijk goed waar je de lijnen zet. De lijntekening moet duidelijk leesbaar blijven. Teveel lijntjes maakt het geheel moeilijk leesbaar. Daardoor verlies je juist vorm.

Als de lijntekening klaar is kun je het als je dat wil het hier bij laten. Maar je kan er ook voor kiezen delen uit de afbeelding in te kleuren.

KLEUREN OP HET RAAM

Deze hond heeft een zwarte vacht met witte accenten. Je kan donkere delen in een raamtekening over het algemeen vaak achterwege laten. Donker gekleurde krijtstiften zie je namelijk bijna niet op het raam. Een witte krijtstift geeft voldoende contrast op het raam. In dit voorbeeld focussen we daarom alleen op het inkleuren van witte delen en maken we gebruik van alleen witte lijnen.

Kleur de vlakken in waar je de witte vacht ziet.
Let erop dat als je de vlakken inkleurt er sommige lijnen verdwijnen en opgaan in het gekleurde vlak. Kijk goed naar je afbeelding als referentie. Waar zijn die lijnen echt nodig voor het detail? Waar moet je een duidelijke overgang aangeven met een lijn?

Kleur de vlakken in waar je de witte vacht ziet.

Is een van die lijnen verloren gegaan door het inkleuren? Veeg daar waar de lijn moet zijn met een gummetje over het gekleurde deel. Zo breng je details en contrast terug in de tekening.

Gum eventueel weer wat weg als je merkt dat detaillering verdwijnt.

Om de raamtekening echt sprekend te maken kun je highlights aanbrengen. Breng hooglichten aan bij de ogen. Bij delen die uitsteken en waar het licht op valt zoals de neus kun je ze ook aanbrengen.

Laat de ogen spreken door het toevoegen van highlights.

Ben je tevreden met het resultaat, dan is het ontwerp klaar om op ramen te tekenen. Uiteraard moet je deze nog wel schalen naar ware grootte als raamtekening. Je kan direct op het raam tekenen met je ontwerp als referentie, of je maakt gebruik van een sjabloon als hulpmiddel, bijvoorbeeld.


Een sjabloon maken

Als je een eigen ontwerp hebt, hoe krijg je die dan op de ramen? Dat kan door er een sjabloon van te maken. Dat houdt in dat je het ontwerp schaalt naar het formaat dat je de raamtekening wil hebben. Vervolgens kun je deze op het raam hangen en aan de andere kant van het glas met een krijtstift overtrekken.

In deze post lees je hoe je in Illustrator
een sjabloon kan schalen en uitprinten op ware grootte: