GEBOORTE AANKONDIGING: SAIGE

Vorig jaar werd ik benaderd om een tekening te maken. In plaats van een geboortebord in de tuin kozen zij voor een raamillustratie. Dit was voor de geboorte aankondiging van hun tweede kindje, een meisje. Naast de naam hadden ze ook al bedacht waar de raamtekening aan moest voldoen.

In de kinderkamer zou een geïllustreerd behang komen, “Oh deer” van Anewall. Daarop staan een hert, uil en konijn in het bos. De opdracht was een simpele illustratie, geïnspireerd op dat behang. De naam en geboortedatum mochten in gouden letters erbij.

Enthousiast ging ik aan de slag. Ik heb een paar foto’s van het behang bestudeerd op de details en tekende de hoofdelementen van het patroon na. Vervolgens ben ik gaan kijken of ik met die elementen een paar mooie composities kon maken. Niet alleen de illustraties vormen het ontwerp, tekst speelt mee in het totale beeld. Daarom ben ik ook gaan zoeken naar welk lettertype goed met de tekeningen te combineren viel.

RAAMTEKENING IN DE MAAK

Natuurlijk kun je het behang een op een natekenen, ik ben er iets losser mee omgegaan. Ik begon met het tekenen van een ander hertje, maar in dezelfde stijl. Met verschillende referentiefoto’s van reekalfjes en het originele hert kwam ik tot het ontwerp van een baby hertje. Met dit kalfje erbij ben ik opnieuw gaan kijken naar de verschillende compositie mogelijkheden.

Door een stuk of 10 schetsen uit te werken op zwart papier en met witte pen kun je goed zien hoe de uitwerking op een raam er uit komt te zien. Uiteindelijk heb ik drie ontwerpen voorgesteld aan de klant.

moeder hert buigt zich over reekalfje
Een van de drie voorgestelde raamtekening ontwerpen (met de initiële spelling)

De ontwerpen werden allemaal enthousiast onthaald, wat natuurlijk erg fijn was. Van de drie voorstellen werd dan ook een daarvan gekozen. Het enige verzoek was om bij de achterpoten nog een beetje van de bladeren uit een ander ontwerp toe te voegen. Dit kon uiteraard, en zo kwam er akkoord op het definitieve raamtekening ontwerp. Vervolgens was het afwachten tot het zover was.

geïllustreerd reekalf met konijn. Boven tekst: Saige 09-03-2018
De bladeren werden toegevoegd aan het gekozen voorstel. De naam was al veranderd, met de spelling ervan onder voorbehoud. Het werd alleen nog afwachten wat de datum zou zijn.

De uitgerekende datum was vrijdag 9 maart. Voor die week hield ik daarom enigszins rekening met de mogelijkheid dat ik die week aan de slag zou gaan. Op donderdag ochtend 8 maart werd ik gebeld, Saige was geboren! We trokken de agenda er bij om een datum te prikken voor het aanbrengen van de raamtekening. Toevallig zou ik de volgende dag in de buurt zijn en ik was direct welkom. Dus bereidde ik mij in de avond voor om gelijk the day after aan de slag te gaan.

Omdat de spelling van de naam eerder nog niet zeker was heb ik deze aangepast in het definitieve ontwerp. Samen met de geboortedatum uiteraard, een dag eerder dan uitgerekend. Dit zijn kleine details die makkelijk aan te passen zijn en het ontwerp niet totaal veranderen.

Vrijdags stond ik om half 12 op de stoep, op de afgesproken tijd. Moeder en dochter lagen nog boven uit te rusten, vader hield met een klein slaapgebrek beneden de toko draaiend. In kort overleg besloten we de tekening op het linker raam (van buitenaf) te plaatsen. Dit omdat anders een boom het zicht op de tekening zou kunnen blokkeren. Verder waren alle afspraken helder van te voren met elkaar afgestemd. Op het nogmaals checken van de geboortedatum na, kon ik gelijk aan de slag. Met een op maat gemaakt sjabloon was het puur nog een kwestie van tekenen en kleuren.

gouden krijtstift Uni Posca
Deze gouden krijtstift van Uni Posca schitterde prachtig in de zon – een aanrader!

Voor de raamillustratie hield ik rekening met grijpgrage kinderhandjes. De krijtstiften die ik gebruik zijn dan ook semi-watervast, zodat deze tegen vegende en vette vingertjes bestand is. Je hoeft echter niet bang te zijn dat de raamtekening niet te verwijderen is naderhand. Met een sopje en eventueel een scheutje terpentine gaat het er zo van af.

De raamtekening heeft de afmetingen van 75 x 75 cm. Na 1.5 uur stond deze volledig naar wens en met blinkend gouden letters op het raam. Na goedkeuring reed ik tevreden naar huis en kon de kersverse papa nog wat slaap proberen in te halen van de gebroken nacht ervoor.

Welkom Saige!


Wil jij nu ook een raamtekening laten maken in plaats van de standaard ooievaar als geboorte versiering? Geen probleem.
Je kan kiezen om alleen het ontwerp te laten maken, en de tekening zelf aan te brengen met een sjabloon. Besteed je het tekenen ook liever uit? Dan kom ik gewoon naar je toe en doe ik het voor je!