letterpress geboortekaart tekening lovebirds

ONTWERP LETTERPRESS GEBOORTEKAARTJE

Eind vorig jaar was ik tussen het oliebollen eten door bezig met het ontwerp voor een geboortekaartje. Gelukkig begon ik vroeg met tekenen, want de kleine kwam eerder dan gepland!

LOVEBIRDS

illustratie geboortekaart vogel paartje en baby op tak in relief druk

De dwergpapegaaien die je op de geboortekaart ziet, noemt men ook wel lovebirds. De wetenschappelijke naam voor deze vogel is Agapornis.  Agapein is het Griekse woord voor liefkozen en ornis betekent vogel. De bijnaam is te danken aan diens karakter. Uniek voor deze soort is namelijk dat ze hun hele leven een sterke band hebben met hun partner. Het stelletje dwergpapegaaien met de kleine, jonge lovebird er bij is daarom wel heel toepasselijk voor op het geboortekaartje!

Tijdens het overleg over de details van de tekening viel de keus op de Flamboyant plant. De plant doet zijn naam behoorlijk eer aan!

Flamboyant plant

De boom wordt sinds de negentiende eeuw wereldwijd in de tropen als sierboom aangeplant. Of de keus voor de plant daar op gebaseerd is, durf ik niet met zekerheid te zeggen. Toch vind ik het wel toevallig dat de nieuwbakken vader zelf jaren in Curaçao heeft vertoefd. Wellicht is iets van de inspiratie uit het tropengebied (onbewust) het ontwerp ingeslopen!

LETTERPRESS

De illustratie is afgestemd op de wens om deze geschikt te maken voor een letterpress kaartje. Letterpress is een druktechniek waar de voorstelling als het ware in het papier gedrukt wordt. Daarom is zacht papier hier vooral erg geschikt. Door te kiezen voor deze techniek zijn teksten en ontwerpen voelbaar.

tekening vogels en baby geillustreerde geboortekaart in bruine envelop

Aangezien dit is mijn eerste letterpress kaartontwerp was, heb ik van te voren research gedaan. Alle vormen, lijnen, punten, elementen moeten een minimale lijndikte hebben bijvoorbeeld. De eisen kunnen per drukker verschillen. De een beveelt 0,5 of 0,75 als minimale lijndikte aan, de ander werkt zelfs met 0,25 punt.

PUNT VAN AANDACHT

Wat is een punt dan, vraag je je misschien af? De punt is de typografische eenheid van de grootte van letters: 1 punt is 0,376 millimeter. Het kan dus behoorlijk verfijnd gedrukt worden. Zelf heb ik voor het ontwerp 0,5 punt als minimale lijndikte aangehouden.

geillustreerde geboortekaart lovebirds tekening roze rand pink detail

Samen met de drukker is gekozen voor het papier. De zijkant van het kaartje werd voorzien van een leuk detail: een roze randje.


Wil je een ontwerp voor een kaartje? Dat kan De Ruiten Boerin voor je regelen.

Trouwens, een tekening voor het geboortekaartje leent zich vaak ook uitstekend voor een raamtekening. Lijkt zo’n combinatie van geboortekaart plus een geboorteaankondiging op het raam je wel wat? Laat het me weten!