RAAMTEKENINGEN ALS VOORAANKONDIGING VOOR NIEUW WINKELPAND

Eind 2016 zag ik op Facebook dat er een nieuwe geschenkenwinkel zou openen in Emmeloord. Ik was een enthousiaste raamtekening beginneling en trok de stoute schoenen aan. “Mag ik een raamtekening voor de opening maken?” vroeg ik de dames van de Wauw Wat Mooi conceptstore. Het voorstel werd met open armen ontvangen en zo kwam er een “Save the date” op het raam, in aanloop naar de opening.

Nieuw adres, nieuwe tekening

Iets meer dan twee jaar later word ik weer benaderd: de winkel breidt uit en krijgt een nieuwe ruimte. Of ik nog een keer iets op de ramen wil maken? Maar natuurlijk!
Met de enige eis dat “Opening Wauw Wat Mooi 1 oktober” in de raamtekening verwerkt wordt, ga ik aan de slag.

Tijdens het schetsen komen er meerdere ideeën naar voren. Van het concept “iets nieuws”, “in het verschiet” en “iets nieuws lanceren” kom ik uit tot het thema “een nieuwe ruimte vinden”. Daar horen blije astronauten bij, lijkt mij.

Omdat de opening pas over een maand is, is de raamtekening een goede manier om een vooraankondiging te doen in aanloop naar 1 oktober. In de overbruggende periode waarin vooral geklust wordt, raken voorbijgangers sowieso nieuwsgierig. “Wat komt hier dan?” is dan ook een veelgehoorde vraag wanneer ik aan het tekenen ben. “Ik moet wel een beetje op de hoogte blijven van alle nieuwtjes,” vertrouwt een dame mij toe. Na wat uitleg rolt ze tevreden haar rollator weer verder.

De illustraties en tekst breng ik aan met een sjabloon. Werken met sjablonen scheelt tijd, de illustraties en tekst kun je gelijk op de goede plek plaatsen, en met grote ramen zoals deze blijf je de  juiste verhoudingen houden zonder het overzicht kwijt te raken.

De winkelramen zijn groot, dus er zijn een redelijk aantal vellen papier voor het sjabloon nodig. Om papier te besparen heb ik daarom verschillende illustraties laten overlappen. Het is bijna net een puzzel, want je moet het juiste lijntje volgen om een Siamese astronauten tweeling te voorkomen.

Nadat de deuren voorzien zijn van tekst en logo ga ik verder met de astronauten. Het zijn twee flinke illustraties, maar met de Zig Posterman krijtstift kan ik flinke slagen maken. Uiteindelijk, ondanks alle voorbereidingen, kan er alsnog iets ontbreken: ik moet de tekst “Wij hebben een nieuwe ruimte gevonden” uit de losse pols schrijven. Dan maar freestylen! De sterren en planeten breng ik ook puur op gevoel aan.

Na ongeveer 7 uur en heel wat enthousiaste reacties later staan de raamtekeningen allemaal op de ramen. Missie geslaagd!