Een geboorteraam voor Noor

Noor werd geboren op dinsdag 7 maart, en twee dagen later stond ik te tekenen op het raam.
Een raamillustratie lijkt misschien veel werk om te regelen kort op dag, maar met een beetje flexibele tijdsindeling staat er binnen no time een geboorteaankondiging op je raam.

Originele aankondiging

Daryl en Fennie, de ouders van Noor, hadden eerder zelfgemaakte vlaggetjes en vilten letters voor het raam hangen toen hun beide zoons destijds geboren waren. Deze keer kozen ze voor een raamtekening. “We vonden dit net wat leuker en origineler,” vertelt Daryl. “Volgens mij dacht het bezoek er het zelfde over: ze begonnen er allemaal over dat het wat anders was dan de geijkte, opblaasbare ooievaren. Die worden blijkbaar echt veel gebruikt als aankondiging.”

Van schets naar echt

In het ontwerp werd ik vrij gelaten, alleen de naam en de afmetingen van het raam werden doorgegeven. Ik ging aan de slag met schetsen, en legde er drie via een berichtje voor. Gewoon een foto van de ruwe schetsen was voldoende: van de ontwerpen werd gelijk die met de vogels uitgekozen om mee aan de slag te gaan.
Op basis van de grootte van het raam werd het ontwerp zo’n 80 bij 80 centimeter. Met een uitgewerkte schets op maat en een arsenaal aan krijtstiften ging ik twee dagen na de geboorte van Noor richting Zwolle.

Zelf aan de slag

“Van de kraamvisite kregen we positieve en leuke reacties over de krijten tekening. Het bezoek gaf aan dat zij zelf ook wel stiften voor op het raam thuis hadden liggen. Misschien als we een sjabloon en stiften hadden gehad, dat we zelf aan de slag waren gegaan. Maar ik vraag me af of we op dat moment echt zin hadden gehad om te krijten. Daar hebben we eigenlijk te weinig tijd voor. Sowieso, dit ontwerp met de drie vogeltjes, dat is veel origineler dan dat we zelf hadden kunnen bedenken.”

Mensen geven zoiets als een raamtekening misschien minder snel uit handen, wanneer je het in theorie zelf kan doen. Met alle drukte om de geboorte heen komt er dan ook nog iemand thuis om iets te tekenen. Is dat een punt waar je op af zou haken?
“Ik heb er geen bezwaar tegen dat iemand bij je thuis de raamillustratie aanbrengt. Als een baby geboren wordt lopen er toch allemaal mensen in je huis rond, zoals de verloskundige, de kraamverzorgster en de GGD. Het hoort er allemaal bij.”

Het ontwerp

“We vinden het leuk dat er twee kleuren gebruikt zijn. Als het alleen maar witte stift was, zou het misschien iets saaier zijn. Die roze bolletjes kleur maken het echt leuk.

Het is ook gewoon gelijk duidelijk: Noor is geboren.”


Wil jij ook een raamtekening om jullie kleine te verwelkomen?
Neem contact op met De Ruiten Boerin.