Wie is De Ruiten Boerin?

Een illustratieve achtergrond

Van jongs af aan had ik al interesse in kunst. Daardoor werd ik vaak naar tentoonstellingen meegenomen door mijn grootouders. Mijn opa had zelf ook veel interesse voor kunst. Hij las veel, krantenknipsels over kunst werden in plakboeken bewaard, en hij nam na een museumbezoek altijd de catalogus mee. Wanneer hij deze had doorgebladerd werd de catalogus steevast aan mij overgedragen.

Na het behalen van mijn Havo diploma en een opeenvolgend jaartje vwo was ik er uit: ik ging een toelatingsexamen voor de kunstacademie doen. Met het idee grafisch vormgever te willen worden meldde ik mij aan. Tijdens het gesprek gaf men aan dat ze mij eerder in de richting illustratie zagen. Na een halfjaar snuffelen aan alle vakken bleek dit inderdaad de richting die bij me paste. In 2005 studeerde ik af als illustrator.

Van illustrator naar schrijftolk

“Verdient dat een beetje?” Een vraag die je vaker hoort bij verschillende beroepen, maar een erg bekende in de kunst sector. Echter, met dat vraagstuk in het achterhoofd besloot ik toch nog een opleiding na de kunstacademie te volgen. Een specifiek idee welk beroep dit zou moeten zijn had ik niet. Toch vond ik een beroep die tussen de mogelijkheden uit blonk: schrijftolk.

Schrijftolken en illustraties: een kruisbestuiving

Omdat je als zowel illustrator als schrijftolk een zelfstandig ondernemer bent kun je zelf tijden en werk indelen. Met deze flexibiliteit leek mij dat ik beide beroepen 50/50 kon uitoefenen. Na de opleiding schrijftolk bleek de praktijk dat ik het werkveld in zou rollen en mijn werkzaamheden voor 100% uit tolken bestonden.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Tijdens tolkopdrachten merkte ik dat er soms over creatieve vraagstukken gediscussieerd werd. “Ah,” dacht ik, “dat kan ik wel voor ze verzorgen!” “Oh, dat doe je zo!” Maar een schrijftolk is geen deelnemer in het gesprek. Het oplossen van problemen die ter sprake komen is geen extra dienst die ik als tolk zijnde bied. Mijn gevoel zei me dat ik hier toch iets mee moest. Zo ontstond gaandeweg ook het idee voor De Ruiten Boerin.

Het meeste wat je tegenkomt of in handen krijgt is vormgegeven. Vaak wordt er wel aandacht besteed aan de uitstraling van iets, maar soms ook minder of helemaal niet. Terwijl de meeste mensen graag even stil blijven staan bij mooie afbeeldingen, leuk ingerichte winkeltjes of andere dingen die in het oog springen.

Wil je iets kenbaar maken en delen met anderen, maar twijfel je aan hoe het er uit ziet?
Met mijn achtergrond in illustratie kan ik jou daarbij helpen.

Tsjimk Scarse

Tsjimk Scarse

In 2005 studeerde ik af aan ArtEZ Hogeschool voor de kunsten Zwolle in de richting illustratie.

De Ruiten Boerin is een creatieve, kleine onderneming voor raamtekeningen op maat. Dit doe ik naast mijn huidige werkzaamheden als schrijftolk.