cheecky cheetah - steun met een raamtekening

STEUN EEN GOED DOEL MET RAAMTEKENINGEN

Twee maanden geleden kwam ik een opvallende post tegen op Facebook. De boodschap over leiderschap kreeg volop duimpjes toebedeeld.

Het is een post om wijze lessen over leiderschap te illustreren. De hiërarchie en formatie van de roedel zou ook moeten worden toegepast in het leiden van teams, zo wordt gesteld. Er staat in beschreven dat de leider van de roedel niet de wolf is die voorop loopt, maar achteraan in de rij om zorg te dragen voor de groep. De tekst biedt een mooie invalshoek over leiderschap, door de vergelijking te trekken met de formatie van de roedel.
De post eindigt met een wijze les: “Leiding geven betekent niet vooraan lopen. Het is zorg dragen voor het hele team”. Helaas gaat het argument niet op, dat leidinggevenden zich meer zouden moeten opstellen als in een roedel. De leider van de wolven loopt namelijk ook gewoon voorop.

De foto en boodschap blijven echter hardnekkig op Facebook rondzwerven via deelacties en likes. Op social media deelt men graag, maar men neemt dus ook snel dergelijke berichten klakkeloos over.

Nu heeft de Facebook-post over de roedel niet direct impact op het welzijn van de wolven, maar social media uitingen kunnen zeker gevolgen hebben voor het dierenwelzijn.

DE INVLOED VAN (SOCIAL) MEDIA

Zo verschenen er een paar weken later foto’s van The Bold and Beautiful cast, knuffelend met jonge leeuwtjes en cheeta’s in mijn Facebook tijdlijn. De cast leden deelden foto’s op social media en claimden dat het park dat ze bezochten geweldig was.

Het desbetreffende park is echter een bekende knuffelfarm. Op zo’n plek kun je als toerist of vrijwilliger in nabij contact komen met wilde dieren. Helaas schuilt er een hoop dierenleed achter. De dieren op de farm blijven wilde dieren, en als ze volwassen worden zijn ze ook minder knuffelbaar. Daarom worden zij, als ze ouder zijn, veelal ingezet voor canned hunting. Bij deze vorm van jacht is het zeker dat de jager prijs schiet, omdat het dier niet kan ontsnappen en is opgesloten in een afgesloten ruimte.

De foto’s en uitlatingen van de acteurs zijn in dit geval een voorbeeld van foutieve informatie, die een grotere impact heeft op het dierenwelzijn. Mensen blijven de knuffelfarms bezoeken zonder goede voorlichting en geïnspireerd door dergelijke foto’s die voortdurend op social media circuleren.

Niet alleen in social media, maar ook in andere media blijkt men niet bewust of kritisch genoeg. Zo moest de Lotto er op worden gewezen dat de reclamevideo over melk geven aan leeuwenwelpen ook knuffelfarms in stand houdt.

STICHTING SPOTS

Het bewustmaken en delen van kennis over wilde dieren gebaseerd op feiten is erg belangrijk.
Daarin ben ik van mening dat een stichting zoals SPOTS een mooie rol kan spelen in de bewustwording van het publiek. Ik draag dan ook graag een steentje bij aan het onder de aandacht brengen van de stichting en goede voorlichting.

Begin oktober maakte ik een tekening van een cheeta. Het doel was om er een raamtekening van te maken, in het kader van Dierendag. Toch bleef de tekening liggen, tot ik later die maand een spotje op televisie zag. Om precies te zijn, de reclame voor Stichting SPOTS. Bij het zien hiervan vielen ineens de dingen samen. Het idee ontstond om de tekening in te zetten voor deze stichting.

Het idee om raamtekeningen in te zetten voor Stichting SPOTS werd extra gestimuleerd toen bleek dat de stichting al op meerdere manieren de mogelijkheid biedt om te doneren. Ik sluit daar als De Ruiten Boerin graag bij aan en wil SPOTS ook op dergelijke wijze steunen. Door een deel van de opbrengst uit de verkoop van een raamtekening te doneren hoop ik dit te kunnen doen.

WIL JIJ EEN GOED DOEL STEUNEN?

IN TOTAAL ZIJN ER VIJF VERSCHILLENDE ONTWERPEN BESCHIKBAAR.

Je kan kiezen voor duopack A of B:
twee tekensjablonen die beschikbaar zijn als printable.
Wil je kunnen variëren dan kies je voor de sixpack-optie. Daarbij kun je naast de cheeta’s het lettertype “Cheetah” downloaden. Dit font is er voor gemaakt om te gebruiken, samen met de raamillustraties.

Bij elke bestelling wordt €5,- aan Stichting Spots gedoneerd.
Je vind de raamtekeningen in mijn Etsy shop.


Handel je bestelling snel en veilig af via de Ruiten Boerin shop op Etsy.